På tisdagseftermiddagen lämnar Tommy Clevenhult in överklagan efter domen mot 50-åringen i Rödeby.
RÖDEBYDRAMAT

Nu överklagas Rödebydomen

På tisdags-eftermiddagen överklagas den friande domen mot pappan i Rödebymålet.

Chefsåklagare Tommy Clevenhult lämnar in handlingarna på tisdagseftermiddagen och han kommer att kräva att den kommande hovrättsförhandlingen hålls i säkerhetssalen i Malmö.

– Det är självklart att förhandlingen ska hållas där eftersom den är byggd för den här typen av säkerhetsmässigt känsliga mål, säger han.

Åkte till gården
Det var den 6 oktober i fjol som skotten föll vid gården i Rödeby. Efter att ha fått en ölburk kastad i ansiktet och ett slag i nacken av en nära bekant till familjen i Rödeby bestämde sig 17-åringen och hans kamrater för att åka upp till gården.

Beväpnade med snöpinnar och vedträn bankade de på dörren till huset, strax därefter kom den 50-årige familjefadern ut och avlossade flera skott med sitt hagelgevär.

17-åringen blev svårt skadad och hans 15-årige kamrat avled av skotten som avlossades.

Tingsrätten frikände
I början av maj frikände en enig Blekinge tingsrätt 50-åringen från mordanklagelserna och därefter har chefsåklagare Tommy Clevenhult tillsammans med advokaterna till 17-åringen och 15-åringens anhöriga arbetat med överklagan.

Under tisdagseftermiddagen träffas de på nytt och går igenom den överklagan som Tommy Clevenhult nu gjort klar och som omfattar tio sidor.


Därefter lämnas handlingarna in till Blekinge tingsrätt och förs över till hovrätten över Skåne och Blekinge.

– Det har tagit en hel del tid och det är viktigt att allt blir rätt, säger Tommy Clevenhult.

Snabbare förhandlingar
När målet kommer att tas upp i hovrätten är i nuläget oklart, men Tommy Clevenhult kommer alltså att kräva att de kommande förhandlingarna kommer att hållas i säkerhetssalen i Malmö.

– Det kommer jag att göra. Jag kommer inte att kalla alla vittnen till hovrätten, så jag tror att förhandlingarna i hovrätten ska gå betydligt snabbare än de tio dagar som det tog för att genomföra tingsrättsförhandlingen i Karlskrona, säger han.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista