Polisen kritiseras för telefonuppgifter

Blekingepolisen köper in allt fler uppgifter från telefonbolagen om vem som talat med vem på en viss plats vilket möts av kritik från advokatsamfundet.

Kostnaderna för Blekingepolisens inköpta telefonuppgifter har ökat med hela 150 procent mellan 2006 till 2007 i Blekinge, vilket är den största ökningen i landet.

Göran Hallberg som är vice ordförande i advokatsamfundet Sydsverige är dock kritisk till att polisen kan göra detta utan en kontrollerande myndighet.

Avsaknad av kontroll
– Alla tjänstemän är inte goda människor eller alltid laglydiga. De kan naturligtvis också begå fel och finns det då inte kontrollmekanismer så blir frestelsen större, säger han.

Uppgifterna som polisen får från telefonbolagen handlar om vem som pratade med vem på ett visst område.

Göran Hallberg är kritisk till detta eftersom han anser att det kränker individens fri och rättigheter om polisen missbrukar uppgifterna.

Endast grova brott
Men kriminalkommissarie Nils-Olof Waker på Blekingepolisen kan lova att uppgifterna inte missbrukas i länet utan att överflödet på information sorteras bort.

Det är vid grova brott som har ett minimistraff på två år som polisen kan köpa in uppgifterna.

Det kan handla om till exempel mord, rån eller misshandelsbrott som behöver utredas.

– Det rör sig om att vi har haft ett flertal grövre brott som har krävt att vi har gjort de här sökningarna som har gjort att kostnaderna naturligtvis har ökat, säger Nils-Olof Waker.

Karin Norberg
karin.norberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista