Nya experter ska leda till fällande morddom

Chefsåklagare Tommy Clevenhult överklagar den friande domen i Rödebyrättegången. Den här gången försöker åklagaren fälla 50-åringen genom att även yrka på dråp och dråpförsök.

När nu målet hamnar i hovrätten så ser det ut att bli experternas sammandrabbning.

Tommy Clevenhult vill med expertisens hjälp visa på uppsåtet genom att slå fast hur onykter 50-åringen var när han sköt.

– Jag menar att det här finns paralleller till den berusade fänriken Mattias Flink som fälldes för mord, säger han.

Till sin hjälp kommer åklagaren att kalla Wayne Jones, som är alkoholexpert, och ska räkna ut hur onykter 50-åringen var när han sköt mot ungdomarna.

– Enligt det jag hört så togs prover på 50-åringens berusningsgrad flera timmar efter skotten och jag ska beräkna vilken promillehalt han hade när han sköt, säger han.

50-åringen friades nyligen helt från mordmisstankarna i tingsrätten. Då lyckades åklagaren inte överbevisa de tre rättspsykiatriska experter som menade att 50-åringen inte var medveten om vad han gjorde och därför inte hade något uppsåt.

Även pojkarnas advokater ska i dagarna överklaga den friande domen och den skottskadade 17-åringens advokat Christer Holmqvist har redan kontaktat ytterligare en expert.

– Ja, det har jag gjort för att påvisa uppsåtet från 50-åringens sida, säger han. 

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".