Omdiskuterat område får bebyggas

Efter flera år av diskussioner, protester och överklaganden är det nu klart att området Näset i Olofström exploateras.

Nya bostäder kommer att byggas på den mark som finns i området efter beslut av kommunledningen.

– Det är ett naturskönt område och det är nog en av förklaringarna till varför så många har synpunkter på om det ska bebyggas eller inte, säger Olofströms kommunalråd Margaretha Olsson (s).

År av diskussioner
I snart åtta år har området Näset i Olofström varit föremål för diskussioner.

– Det finns två läger kan man säga. De som vill bevara området som det är och de som vill att kommunen ska bli mer attraktiv och kunna erbjuda havsnära tomter, säger Margaretha Olsson.

Viktigt med intressanta områden
Nu har kommunledningen, efeter mängder av protester och överklaganden, drivit igenom en utbyggnad av området och kommunalrådet Margaretha Olsson berättar varför man från kommunledningens sida vill upplåta fler tomtmarker i området till bebyggelse.

– Det är viktigt att vi som kommun har områden som är intressanta och som kan bidra till att fler människor flyttar hit till Olofström, säger hon.

Kritikerna till exploateringen menar att området genom utbyggnaden stänger ute allmänheten och blir en plats för välbeställda kommuninvånare med mycket pengar, en så kallad gräddhylla, men Margaretha Olsson värjer sig mot det begreppet.

– I så fall har vi många gräddhyllor i kommunen och vilka som kommer att få bygga här styrs av tomtkön, säger hon.

Byggandet dröjer
Enligt kommunledningen kommer det att dröja ytterligare en tid innan det händer något konkret i området eftersom man bland annat måste ordna vattenförsörjning och andra saker till de tomter som ska bebyggas.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".