Förändringar väntar i Olofströmsskolor

Olofströms kommun planerar stora förändringar inom skolorna i kommunen.

En utredning föreslår att nya skolor ska byggas och att den nuvarande högstadieskolan också ska rymma mellanstadie.

Vikande elevunderlag, för många skollokaler och ekonomiska skäl ligger bakom den utredning som föreslår drastiska förändringar inom skolverksamheten i Olofström.

Många berörs
Utredningen, som har presenterats för politikerna i utbildningsnämnden vid ett extra insatt sammanträde, kommer att beröra många av kommunens elever.

Den nedlagda skolan, Holjeskolan, som tömdes på elever 1997 och sedan dess rymt annan verksamhet föreslås öppnas på nytt och bli en skola för elever från årskurs 4 till 9.

Det i dag befintliga högstadiet Högavångsskolan med 560 elever föreslås byggas ut med ett mellanstadie.

Vidare vill man bygga helt nytt i bostadsområdet Vilboken och där inrätta en skola för förskolan till årskurs 4.

Samma personal
Utredningsförslaget bryter sönder det gamla mönstret med mellanstadie och högstadie och istället förs alternativet med skolor för elever från årskurs fyra till årskurs nio fram.

Vinsterna som utredarna ser är att eleverna under en lång, sammanhängande period kommer att möta samma personal.

Om de lokaler som finns idag skulle renoveras och ha ett dugligt underhåll skulle det kosta omkirng 132 miljoner kronor.

Väljer kommunen att gå på utredningens förslag med nyöppningen av Holjeskolan, en större Högavångsskola och en ny skola i Vilboken är prislappen 40 miljoner högre och hamnar på 171 miljoner kronor.

Beslutas i juni
Några beslut är ännu inte fattade, politikerna i utbildningsnämnden väntas ta beslut kring skolorganisationen vid sitt nästa möte den 9 juni.

Ställer man sig bakom utredningen kommer de första eleverna att börja i sin nya skolmiljö under höstterminen 2010 och allt ska i så fall vara utbyggt och klart till 2011.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista