Stora skillnader på kostnad för hemtjänst

Det är stora skillnader mellan länets kommuner när det gäller avgifter för hemtjänst.

Till exempel kostar en timmes städning i Olofström upp till 180 kronor, medan det i Karlshamn kan kosta 270 kronor.

Kommunerna skiljer sig också åt när det gäller hur många olika maxtaxanivåer som finns och hur det räknas ut vad hemtjänsten ska kosta i varje fall.

Prövas individuellt
Vad den som anlitar hemtjänst ska betala prövas individuellt i varje enskilt fall och beror på den enskildes ekonomi. I alla kommuner finns en övre maxtaxa på 1640 kronor i månaden, som staten bestämt.

Men när det gäller mindre hjälpinsatser beslutar kommunerna själva om maxtaxor på olika insatsnivåer. Där skiljer det sig alltså åt i Blekinge.

Har man till exempel hjälp bara någon enstaka gång kan betalningen ofta vara per timme. I Olofström är maxbeloppet då 180 kronor per timme, medan timpenningen i Karlshamn kan vara 268 kronor.

Månadsvis betalning
För mer regelbunden hjälp betalas avgiften månadsvis och då finns olika avgiftsnivåer beroende på insatsernas omfattning. Betalar man månadsvis för till exempel städ- och inköpshjälp varannan vecka är maxtaxan i Olofström 540 kronor i månaden, medan maxtaxan i Karlskrona för samma hjälp är 820 kronor.

Orättvist system
Även om det inte handlar om några jättestora summor tycker PRO i Blekinge att det är viktigt med samma kostnad över allt:

– Det ska inte vara så att man ska behöva snegla över kommungränser. Nej, för oss är det en mycket principiell fråga, säger Erland Johansson ordförande i PRO i Blekinge.

PRO har länge drivit frågan om en gemensam taxa över länet och Erland Johansson skulle också gärna vilja se ett enklare och mer enhetligt system för att räkna ut avgifterna för hemtjänsten:

– Det är mycket komplicerat för dem som håller på med det här systemet, säger han.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Hemtjänsttaxorna i Blekinges kommuner

Olofström:
Timtaxa upp till 180 kronor

Sölvesborg:
Timtaxa upp till 205 kronor

Ronneby:
Timtaxa upp till 237 kronor

Karlshamn:
Timtaxa upp till 268 kronor

Karlskrona:
Har inte räknat ut något timtaxa.

Månadsvis betalning enligt lägsta instasnivån upp till 820 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista