Ojämställda löner i länets kommuner

I Blekinges samtliga kommuner har de anställda ojämställda löner och män tjänar mer än kvinnor.

Allra störst är löneskillnaden i Olofström där en kommunanställd man tjänar i genomsnitt 3 500 kronor mer än en kommunanställd kvinna varje månad.

Det här visar siffror från Stataistiska Centralbyrån som Sveriges Radio låtit ta fram.

I förhållande till hur det ser ut i Sverige som helhet så är löneskillnaderna ovanligt stora i Blekinge.

Bara Ronneby kommun har en skillnad som är mindre än riksgenomsnittet som är 1 900 kronor mer i lön för en kommunanställd man.

Siffrorna över löneskillnaderna mellan könen bygger kommunernas egna uppgifter och är från november 2006.

Sett till alla landets kommuner har en man i snitt 1900 kronor mer i månaden än en kvinna. I Blekinge är det bara i Ronneby som har en skillnaden är mindre än så. Där är skillnaden i lön 1400 kronor mer för en man än för en kvinna.

I Sölvesborg, Karlshamn och Karlskrona är skillnaden mellan 2000 och 2600 kronor och i Olofström alltså 3500 kronor, enligt statistiken.

I förhållande till hur det ser ut i Sverige som helhet så är löneskillnaderna ovanligt stora i Blekinge. Faktum är att Olofström placerar sig som den tionde sämsta av alla landets kommuner när det gäller jämställda löner.

Näst störst löneskillnad är det i Sölvesborg där en kommunanställd man tjänar 2 600 kronor mer än en kvinna. I jämföresle med landet övriga kommuner ligger Sölvesborg på plats 78 i fråga om mest ojämställda löner.

Kommunal företräder en majoritet av de kommun- och landstingsanställda i Blekinge och har omkring 9 000 medlemmar.

Magnus Pettersson på Kommunal tycker inte statistiken kan appliceras på deras medlemmar eftersom deras löner förhandlats upp och jämnats ut sedan 2006. Han menar

Men även för Kommunals medlemmar finns fortfarande skillnader mellan könen ojämna och det är Olofström som sticker ut:

– Olofströmsverken ligger ju och ska konkurrera om de manliga yrkesarbetarna. Det kan vara så att de ligger lite högre i lön och att kommunen då är tvungen att betala, men det har jag inget belägg för, säger Magnus Pettersson.

Magnus Pettersson tycker att Kommunal kommit en bra bit på väg i kampen för rättvisa och jämställda löner. De orättvisor som finns kvar hoppas han att man ska ha kunnat komma tillrätta med inom några år:

– Förhoppningen är ju att vi under 2009 där vi har ett avtal och även 2010 då ska förhandla fortsätter det här.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista