Scener som den här kan bli vanligare i södra Östersjön när klimatet blir varmare.

Algblomningen ökar med varmare klimat

Algblomningen i delar av Östersjön kan komma att öka i samband med att klimatet blir varmare, det visar forskning från SMHI.

Det är framför allt de södra delarna av Östersjön som drabbas enligt studien, i de norra delarna kan näringshalten och därmed algblomningarna däremot minska.

Övergödningen ökar
I studien har man utgått från den näringshalt som Östersjön har idag.

Resultaten visar att näringshalten, och med den övergödningen, kommer att öka i södra delarna av Östersjön med ett varmare klimat men minska norr om Ålands hav.

Osäkerheten är dock stor och kan komma att påverkas av en rad andra faktorer.

När det gäller tillväxten av alger, så tror forskarna att de kommer att minska på öppet vatten i området kring Ålands hav med undantag för kustområdena där algblomningen istället kommer att öka.

Betydelse för minskade utsläpp
Men i de uträkningar för utsläppsminskningar som gjorts i samband med Helsingforskonventionens aktionsplan för Östersjön finns inte klimatförändringarna med i beräkningarna. Anders Alm på miljödepartementet leder den svenska delegationen i Helsingforskonventionen.

– Vi hade helt enkelt inte tillräckligt med vetenskapliga belägg för att räkna in klimatförändringarna när målen fastlades. Men om det kommer fram forskning som påvisar det så kan målen komma att ändras.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".