Åklagare kan få mer pengar

Åklagarkammaren i Karlskrona som den senaste tiden varit hårt arbetsbelastad kan få extra pengar till verksamheten.

Åklagarkammaren kan få omkring en miljon av de närmare 60 miljoner kronor som riksåklagaren vill ha extra av regeringen.

– Pengarna skulle verkligen behövas för det sker hela tiden en ökning av ärenden, säger Tommy Clevenhult, chefsåklagare i Blekinge.

Fler ärenden - samma personal
Under de senaste åren har antalet ärenden ökat kraftigt och de tillkommande arbetsuppgifterna har åklagarna i länet fått hantera med samma personalstyrka som tidigare.

Nu kan det dock bli en förändring, riksåklagaren har uppvaktat regeringen och vill få 59 miljoner kronor extra i anslag.

Vill ha extra personal
För länets vidkommande skulle pengarna för åklagarkammaren i Karlskrona, enligt Tommy Clevenhult innebära att man kan behålla sin beredningsjurist som man annars inte har råd att ha kvar.

Enligt Tommy Clevenhult behövs nya pengar till verksamheten som han beskriver som ansträngd.

– Ja, vi skulle behöva pengar för att kunna klara av de ärenden som blivit liggande. Får vi en miljon kronor till så kan vi behålla vår beredningsjurist och det skulle underlätta mycket för oss, säger han.

Belastningen ger färre rättegångar
I väntan på besked fortsätter högarna av ärenden att växa på åklagarkammaren i Karlskrona, en syn som gör chefsåklagaren uppgiven.

– Vi bara lägger det på hög och det måste ju tas någon gång. Det innebär också att det kommer in till tingsrätten på det sättet att vi hinner stämma mindre och det innebär ju också att det kan bli färre förhandlingar också, säger Tommy Clevenhult.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista