Kraftiga uppsägningar i Karlskrona

Uppdaterad 17.11
75 tjänster kommer att försvinna inom kommunen när Karlskrona behöver spara pengar meddelade den styrande femklövern på tisdagen.

75 tjänster dras in i kommunen, något nytt stadsbibliotek byggs inte och några pengar till vårdnadsbidraget finns inte.

Sparar 30 miljoner per år
Det var några av de förslag som den styrande femklövern presenterade på tisdagseftermiddagen för att få bukt med kommunens ansträngda ekonomi.

De 75 tjänsterna ska väck inom ramen för ett omställningsprogram som i inledningsskedet kostar kommunen 50 miljoner kronor

Kommunledningen räknar däremot med att programmet årligen ger en besparing på 30 miljoner kronor.

Ingen bred lösning
Enligt den styrande femklövern finns det inget annat alternativ än att plocka bort personal för att få ordning på ekonomin.

Genom besparingarna skapar femklövern ekonomiskt utrymme att förstärka de nämnder som haft ansträngd ekonomi.

In i det sista hade den styrande femklövern räknat med att få med socialdemokraterna i det ekonomiska inriktningsförslag som lämnades vid en välbesökt presskonferens på tisdagen.

Men som Sveriges Radio Blekinge berättade på tisdagsmorgonen valde socialdemokraterna att stänga dörren till ett samarbete.

Osmakligt att gå bakom ryggen
Det märktes tydligt på de två närvarande kommunalråden KG Svensson (m) och Kent Lewén (fp) att man både är besvikna och förbannade på det sena avhoppet från socialdemokraterna.

Kommunalrådet Kent Lewén skrädde inte orden när han kommenterade avhoppet.

– Jag tycker det är osmakligt att först sitta och förhandla om meddela att man återkommer imorgon. Men man återkommer inte utan går ut i pressen och recenserar det förslag vi presenterat, säger Kent Lewén.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista