Facket kräver nattis åt alla

Hotell- och restaurangfacket har beslutat att kräva att det blir lag för kommunerna att erbjuda så kallat nattis vilket kan påverka Sölvesborg och Olofström.

Sölvesborg och Olofström erbjuder i dagsläget inte barnomsorg på obekväma arbetstider, så kallat nattis.

Följer lag om den inrättas
Men nu ställer hotell- och restaurangfacket krav på en lag som skulle tvinga dem att göra det. Ett nytt krav som facket enades om på sin kongress i måndags.

I Sölvesborg fanns långtgående planer på nattis för ett par år sedan, men eftersom det inte tycktes finnas behov av det valde kommunen att inte starta något nattis.

– Just nu har vi inga förfrågningar, skulle det komma upp så får vi ta diskussionen igen. Blir det en lag så följer vi den, säger Bengt Johnsson (s) ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg.

Litet intresse i Olofström
I Olofström har nattis länge varit en diskussion, men när utbildningsnämnden frågat invånarna har intresset varit för litet.

Nu senast var frågan uppe i april då moderaterna fick avslag på en motion om att utöka barnomsorgen.

– Nämnden menade att det skulle vara alldeles för dyrt att ordna den här verksamheten och man har sagt att man kan lösa eventuella fall som dyker upp individuellt, säger Patrik Krupa (m) andre vice ordförande i utbildningsnämnden i Olofström.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista