Femklöverns sparförslag nobbas

Socialdemokraterna i Karlskrona stödjer inte femklöverns sparförslag som bland annat innebär att 75 tjänster ska bort.

När den borgerliga femklövern på tisdagen presenterade sitt budgetdirektiv meddelades att man tänker erbjuda de anställda i kommunen ett avgångsvederlag för att få mellan 75 och 80 personer att sluta i förtid.

Går inte med på förslaget
På så sätt ser femklövern en möjlighet att spara 30 miljoner kronor årligen och komma till rätta med Karlskronas dåliga ekonomi.

Men det här förslaget tänker socialdemokraterna inte stödja och inte heller lägger man ned sina röster som kommunalrådet KG Svensson (m) hade hoppats på.

– Jag tycker det är ett ganska flummigt förslag som inte är konkretiserat, säger oppositionsrådet Christina Mattisson (s).

Facket kritiska till nedskärningar
Även fackförbundet Kommunal i Karlskrona är kritiska till styrande femklöverns sparförslag.

Sektionsordföranden Eva Strömqvist har ännu inte sett sparförslaget men säger ändå att hon orolig för vad 75 personer färre skulle innebära för de som blir kvar.

Det eftersom arbetsbelastningen är hög redan idag.

– Att man har så många personer som kan lämna sina tjänster ifrågasätter jag, säger Eva Strömqvist.

Lägger ett eget förslag
I nästa vecka ska förslaget som innehåller de 75 tjänsterna tas upp i kommunsstyrelsen.

Men istället för att stödja femklövern kommer socialdemokraterna presentera egna förslag på hur kommunen ska spara.

Och även om deras kritik är skarp mot femklövern kan Christina Mattisson inte utesluta att även dem kommer föreslå minskad personal.

– Den absoluta merkostnaden består av personalkostnader så det vore fel av mig att säga att man inte kan komma att skära ner på personal för att minska kostnaderna, säger Christina Mattisson (s).

Läs också:

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".