Koka vattnet minst en minut

Dricksvatten i Karlskrona måste kokas

Uppdaterad 13.45

40 000 invånare i Karlskrona kommun uppmanas att koka sitt dricksvatten eftersom reningen på vattenverket inte fungerat under onsdagsnatten.

Reningen på vattenverket har inte fungerat som den ska sedan natten till onsdagen och därför uppmanar Karlskrona kommun nu alla invånare att koka sitt dricksvatten.

VA-chefen Kenneth Johansson säger att vattnet måste kokas minst en minut och detta gäller tills vidare.

Han säger också att man är orolig för att bakterier i vattnet kan ge magsjuka och han uppmanar de som blir dåliga att kontakta sjukvården.

Landstinget har upprättat särskilda telefonnummer:
0455-73 10 68 och 0455-73 10 69 för den som tror sig ha blivit sjuk efter att ha druckit förorenat vatten. Där svarar en smittskyddssjuksköterska på frågor. På landstingets hemsida: www.ltblekinge.se finns också svar på ett antal frågor.

De berörda områdena är centrala Karlskrona med omnejd, Hasslö, Nättraby, Rödeby, Sturkö och Torhamn.

Enligt Kenneth Johansson så ska problemen på vattenverket nu vara åtgärdade, men orent vatten ligger kvar i ledningarna.

Följande orter har eget vatten och har inte drabbats: Ramdala, Jämjö, Fridlevstad, Spjutsbygd, Fågelmara, Strömsberg, Kättilsmåla, Holmsjö, Saleboda och Tving.

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista