Jordgubbar ska kontrolleras

Jordbruksverket kommer att göra oanmälda kontroller av jordgubbar i Blekinge fram till midsommar. Kontrollerna görs för att säkerställa att jordgubbarna som säljs når upp till kvalitetskraven.

– Vi kommer att inleda granskningen av bären nu och så kommer vi förhoppningsvis att kunna presentera resultatet av undersökningen några veckor efter midsommar, säger Waldemar Ibron, inspektör på Jordbruksverket.

Kontrollerna kommer att genomföras på flera platser och man kommer att besöka tillfälliga försäljningsställen som torg, stormarknader och vägkanter.

Syftet är att kontrollera så att de jordgubbar som är märkta som svenska verkligen kommer från Sverige och så kommer man också att se över om jordgubbarna uppfyller de kvalitetskrav som finns.

Kontrollerna inleds inom kort och pågår fram till midsommar. Men när och på vilka platser Jordbruksverkets inspektörer kommer att dyka upp, vill inte Waldemar Ibron avslöja.

– Det handlar om oanmälda kontroller från vår sida, säger han.

Upptäcker Jordbruksverkets personal oklarheter vid försäljningsställena så kommer man att ta prover som sedan skickas på analys, där jordgubbens ursprung ska avslöjas.

– Förhoppningen är att denna granskning ska leda till att de bär som sälja håller den kvalitet som utlovas. I förlägningen gynnar det ju både konsument och odlare, säger Waldemar Ibron.

 Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista