Redan tre anbud på Hanö

Intresset för att köpa Hanö utanför Sölvesborg är stort, mycket stort. Det säger Sven Robert Kroon, mäklaren som har hand om försäljningen.

Spekulanter hör av sig från när och fjärran och både privatpersoner och företag visar intresse.

– Nyligen fick jag samtal från USA, utlandssvenskar i USA, säger Sven Robert Kroon, som aldrig tidigare upplevt ett så stort intresse för ett objekt trots 30 år i mäklarbranschen.

Äga något ingen annan äger
Fast anbudstiden går ut först den 20 juni har redan tre anbud lämnats. Det är ovanligt, enligt Kroon, att anbud trillar in så tidigt.

Det Sven Robert Kroon tror driver spekulanterna är tanken att äga något som ingen annan äger.

– Om du köper en Ferrari kan din granne köpa en Ferrari, men köper du Hanö kan din granne inte göra det.

Ingen större oro
Bland Hanöborna finns ingen större oro över försäljningen, säger Yngve Carlsson, ordförande i Byalaget på Hanö.

– Men helst hade vi sett staten som köpare. Även om större delen av ytan är skyddad av Natura 2000 skulle det kännas tryggare om staten köpte Hanö, säger Yngve Carlsson.

Omöjligt exploatera
Den mark som är till salu är till största delen Natura 2000-område och därmed omöjlig att bebygga. Men i anslutning till fiskeläget finns mark där man så småningom skulle kunna bygga ett 20-tal hus - fast bara om Hanös reningsverk byggs ut.

– Många av spekulanterna hör sig för om exploateringsmöjligheter, men några sådana finns inte, åtminstone inte på kort sikt, säger mäklaren Sven Robert Kroon.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista