Vattenkrisen fortsätter i Karlskrona

Felet som ledde till att runt 40 000 personer i Karlskrona fått orenat vatten ska inte kunna inträffa igen. Det lovar VA-chef Kennet Johansson.

Natten till onsdagen pumpades inte tillräckligt med kemikalier in för att rena dricksvattnet, men i framtiden ska det inte kunna hända utan att larmet går, uppger Kenneth Johansson. 

Inte tillräckligt med kemikalier
När vattenverket i samband med ombyggnadsarbete startades under natten mot onsdagen, fick man signaler på att pumparna som förser vattnet med de nödvändiga kemikalierna var igång.  

Problemet var att de inte pumpade in tillräckliga mängder.  

För att det inte ska inträffa igen har systemet kompletterats med en kännare som numera larmar om mängden kemikalier inte är tillräcklig.  

Nya provsvar
Under torsdagen har två provsvar visat att det inte förekommer vare sig tarm- eller gödselbakterier i vattnet, men faran är inte över efter som man väntar på ytterligare ett provsvar.

Det kommer på fredagsförmiddag och först då kan man säga om de drabbade kan sluta koka vattnet.  

Hittills har det orenade vattnet, enligt smittskyddsläkare Richard Eitrem, lett till att 20 personer insjuknat i magsjuka. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista