Rödeydramat

Rödebymål i hovrätten i augusti

Uppdaterad 06.49
Först efter sommaren tar hovrätten i Malmö upp frågan om hemfridsbrott för de fyra Rödebyungdomarna.

Hovrätten i Malmö planerar att ta upp överklagandena i sidomålet om dödsskjutningen i Rödeby först i augusti, trots att det rör sig om ett ungdomsmål. Tidsbrist anges som skäl.

Målet rör fyra ungdomar i åldern 15 till 17 år. Med så unga tilltalade är den gängse regeln att hovrätten ska inleda förhandlingar senast åtta veckor efter det att tingsrättens dom har fallit och överklagats.

Inte förvånade över beskedet
Det var i slutet av april som domen föll i tingsrätten mot de fyra ungdomarna.

Men hovrätten i Malmö anser inte att det går att klämma in målet före sommarperioden, och ingen av ungdomarnas försvarare är förvånad.

– Det är snart sommar och semestertider. Det får man ha förståelse för, säger advokat Björn Lindmar som försvarar 15-åringen.

– Jag vet att hovrätten är pressad. Har man synpunkter på det bör man i stället vända sig till dem som skjuter till pengar och resurser.

Ger mer distans till brotten
Advokat Eric Widner, som biträder en av 16-åringarna, håller med och ser till och med en fördel med att det hinner att gå lite mer tid mellan rättegången i Karlskrona och hovrättsförhandlingen i Malmö.

– Då kan man kanske få lite mer distans till händelsen i Rödeby. Man kunde nästan tala om hysteri här i Karlskrona.

– Nu blir det tid för eftertanke vilket kan vara till gagn för både de inblandade och för själva rättsprocessen, säger Eric Widner.

Skottskadad överklagar inte
Hovrätten har preliminärt satt ut målet till den 5-6 augusti. De fyra ungdomarna dömdes i april för hemfridsbrott till ungdomstjänst.

De ingick i det gäng som sökte upp gården utanför Rödeby, där en pojke sköts till döds och en annan skadades allvarligt då en 50-årig man sökte freda sin familj.

Mannen åtalades för mord men frikändes. Även det målet har överklagats till hovrätten.

Den 17-åringen som skottskadades av mannen, överklagar däremot inte sin dom till hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista