Mördaralg kan bli hot i Östersjön

Det finns risk att den så kallade mördaralgen som tidigare dödat fisk på västkusten har spridit sig till Östersjön.

Ovanligt mycket växtalger av samma släkte som mördaralgen har upptäckts i Östersjön och nu ska prover visa om det rör sig om mördaralger.

– I sämsta fall kan det innebära att den dödar andra djur i havet, säger Östersjöexperten Gunnar Anner på länsstyrelsen i Stockholm.

Provsvar väntas nästa vecka
Att växtalgen av släktet Chrysochromulina har ökat så mycket sedan i höstas och finns över så stora delar av Östersjön är väldigt onormalt, enligt Gunnar Aneer.

Men vilken art av släktet det är har inte gått att fastställa ännu. I nästa vecka kommer svar på om det är mördaralgen eller inte som upptäckts.

Forskarna befarar att det är samma art som fanns på västkusten i slutet av 80-talet. Den heter Chrysochromulina polylepis, men kallades mördaralgen, eftersom den dödade en hel del fisk i odlingar och även sjöstjärnor och musslor.

Oroväckande utveckling
Men även om det är den arten så måste det inte innebära att den kommer döda annat växtliv. Arten har nämligen funnits här redan tidigare och i Östersjön har den oftast inte varit till besvär.

Men så stora mängder och en sån ökning som det är nu har inte setts tidigare och det är oroväckande, menar Gunnar Anner.

– Vi är bekymrade att det sker en sådan här förekomst där mängderna går upp så mycket och över så stora delar av havet på ett sätt som vi inte har sett tidigare, säger han.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista