Rödeby församling anställer skolpräst

Rödeby församling vill anställa en skolpräst till hösten och på så sätt bidra till ett tryggare Rödeby.

Efter skottdramat i oktober och vårens hårt mediabevakade rättegångar har kyrkan märkt att många unga har ett behov av att prata av sig och ställa frågor. En av skolprästens viktigaste uppgifter blir därför att finnas tillgänglig för samtal.

Tanken är också att samarbetet mellan kyrkan, skolan och socialtjänstens fältgrupp i Rödeby ska bli tätare.

Kommer på lunchrasten
Efter dödsskjutningen i höstas sökte sig många Rödebybor till kyrkan för att tända ljus och få lugn.

Allt eftersom tiden gått har besöken blivit färre, men kyrkan märker ändå att man fortfarande fyller en viktig funktion för många efter det som hänt.

– Det finns faktiskt en hel del elever som kommer hit på sin lunchrast och sitter här och bara är, säger Pamela Garpefors som är kyrkoherde i församlingen.

Kan förebygga brott
För att åstadkomma lugn i Rödeby fick socialtjänstens fältgrupp nyligen resurser för att finnas kvar med sitt kontor.

Pamela Garpefors tror att även kyrkan genom sitt ungdomsarbete kan bidra till att få bukt med och förebygga ungdomsbrottslighet i Rödeby framöver.

– Jag tror att kyrkan kan finnas och visa att det finns ett sätt att leva nära varandra, som kan handla om försoning och möjlighet att finna vägar ut ur kriser, säger hon.

Rätt person
Men att hitta rätt person till den nya tjänsten är inte lätt. Det måste vara någon som brinner för att jobba med ungdomar betonar Pamela Garpefors.

Ansökningstiden går ut i början av juni och till hösten hoppas församlingen ha en skolpräst hos sig.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista