Politiker ska kunna dela ut överfallslarm

Blekinges landstingsråd ska kunna dela ut överfallslarm till politikerkollegor som lever under hot.

Det föreslår landstinget efter den senaste händelsen då moderaten Gustav Nilsson fick en kniv instucken i underredet på sin bil.

Polisen är ansvarig för skydd av politiker, men landstinget menar att beslutet ska skicka signalerna att det är oacceptabelt att hota politiker.

Sveriges kommuner och landsting säger att landstingets strategi blir allt vanligare i Sverige.

Snabbt beslut
Förslaget går ut på att landstingsråden Bernth Johnson och Marie Sällström snabbt ska kunna ta beslut om till exempel överfallslarm.

I vanliga fall är det polisens uppgift. Och Bernth Johnson säger att dom alltid ska rådgöra med polisen innan de delar ut något form av skydd till hotade politiker.

En lösning
Sara Deltér är säkerhetsansvarig på Sveriges kommuner och landsting och så här säger hon om landstinget Blekinges nya strategi.

– Det är en lösning. Landsting är ofta pragmatiska och måste ju hitta en lösning, säger hon.

För några år sedan var alla partier i riksdagen överens om hur säkerheten för de folkvalda skulle förbättras. Bland annat skulle straffen för att hota en politiker bli hårdare. Men förslaget lades i malpåse.

Det har fått landsting och kommuner att börja agera själva, menar Sara Deltér.

Förskonad från hot
Ungefär 20 procent av landets landstingspolitiker har någon gång utsatts för hot eller våld i samband med deras politiska uppdrag. Bernth Johnson har varit politiskt aktiv i 32 år. Men har själv varit förskonad från hot.

– Jag har varit hyggligt ifred. Men för både mig och min familjs skull är jag beredd att stärka upp skyddet om det skulle behövas. Men för närvarande känner jag mig trygg, säger han.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista