Risk för överbeläggningar på sjukhuset

Trots att Blekingessjukhuset har fått fyra miljoner kronor extra för att minska överbeläggningar av patienter kommer det inte att synas i sommar.

Det är personalbrist som ställer till det rejält i Blekinge i sommar.

Risk för korridorsjukvård
Och i år är personalbristen värre än vanligt, enligt Kerstin Martinsson, landstingets personalstrateg.

– Vi behövde egentligen runt 15 sjuksköterskor så nu får vi pussla ihop det genom att den ordinarie personalen tar extrapass, säger hon.

Den kan bli risk för så kallad korridorsjukvård och problemen ser ut att bli som störst vid medicinavdelningen i Karlshamn.

Trycket ökar på avdelningar
Där kommer en av två avdelningar att vara stängd under semesterperioden som börjar veckan efter midsommar och pågår till mitten av augusti.

Förutom att trycket ökar på den avdelning som är öppen i Karlshamn kommer även medicinavdelningen i Karlskrona att känna av en ökade belastning.

Det eftersom de tvingas ta emot fler patienter från västra Blekinge.

Sen rekrytering ställde till det
En anledning till att det är personalbrist i vården är att sjukhusledningen på grund av den dåliga ekonomin väntade ända till i april med att påbörja rekryteringen av vikarier.

Något som Vårdförbundet är kritisk till. Annika Wåhlin, ordförande för förbundet i Blekinge säger att facket redan i januari varnade för vårdkris eftersom rekryteringen drog ut på tiden.

– Det här tar hårt på patientsäkerheten och våra medlemmar som ska jobba. Det blir tufft, säger hon.

Mia Boström
mia.boström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista