Pajkastning om försenad invigning

Invigningen av konstmuseet i vattenborgen i Karlskrona blir ett år försenad. Projektledaren Hans-Fredrik Samuelsson skyller på Länsstyrelsen.

Projektledaren Hans-Fredrik Samuelsson anser att länsstyrelsen inte har sett till så att kommunen vårdat vattenborgen ordentligt och att det tog alldeles för lång att få rätt tillstånd.

– Det tog förskräckligt lång tid och det gjorde att vi var sena i starten, säger han.

Ofullständiga ansökningar
Länsantikvarie Leif Stenholm tillbakavisar anklagelserna och menar att inte ansökningarna hållit måttet. Han säger i sin tur att allt ansvar ligger hos projektledaren.

– De ansökningar och ritningar som kommit in har varit ofullständiga och vi har fått begära komplettering flera gånger. Förseningarna får projektledningen ta på sig, säger Leif Stenholm.

Leonardo da Vincimuseet som ska flytta från sin undanskymda plats på Drottninggatan i Karlskrona skulle invigas på nationaldagen den 6 juni.

Nu tvingas man alltså vänta till den 6 juni nästa år.

Byggnaden i dåligt skick
Det är inte bara den långa handläggningstiden som projektledare Hans-Fredrik Samuelsson skyller på länsstyrelsen.

Byggnaden man köpte av kommunen för 800 000 är i dålig form och släpper in vatten menar han.

Han säger att länsstyrelsen borde ha sett till att kommunen skött underhållet bättre

– Vi avlönar folk för att de på skattebetalarnas vägnar ska ta hand om vårt kulturarv, säger Hans-Fredrik Samuelsson.

Länsantikvarie Leif Stenholm som egentligen tycker det är ett jättebra initiativ att göra om borgen till museum har svar även på den kritiken.

– En driven projektledning som vet vad det innebär att gå in i en byggnad vet att det alltid kommer överraskningar som man behöver ta ställning till, säger Leif Stenholm.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista