Många får inte plats på kollo

Nu planeras för årets sommarkollon i länet. Men alla barn som vill åka får inte plats.

I de flesta kommuner är intresset större än antalet platser och därför tvingas man säga nej till många.

Det gäller exempelvis kollot på Säljö i Karlskrona där uppåt 60 anmälda barn kommer att få stå över i sommar.

Svårt att säga nej
Christer Ericsson som är föreståndare för kollot på Säljö sedan över 20 år tycker det är glädjande att intresset är så stort. Men baksidan av myntet, att alla inte får plats, tycker han är jobbigt.

– Det är den värsta perioden när man ska jobba med Säljö barnkoloni, just att vissa barn inte får möjlighet att komma med, säger han.

Likadant i hela Blekinge
I resten av länet ser det i stort sett likadant ut. Bara Ronneby kommun sticker ut som inte väntar sig ett överfullt kollo i sommar.

För barnen i Karlshamn finns ett kollo i Asarum med 50 lägerplatser. Men efter årets anmälningar finns där en reservlista med uppåt femton barn som inte får plats som det ser ut nu.

Det är till den första av kollots två perioder som trycket är hårt. Skulle intresset skjuta riktigt i höjden så har man dock möjlighet att arrangera en tredje period.

Öppet för alla
Sölvesborg och Olofström bidrar båda kommunerna till Hällevikslägret, som till skillnad från länets andra kolonier är öppet för alla barn oavsett var de bor. Där finns 300 lägerplatser men 420 barn är anmälda till i sommar.

Vilka barn som i slutändan får en plats på de överfulla kollona är ingen slump.

Bland annat genom kontakter med skolhälsovården och välgörenhetsorganisationer så som majblomman tar kolloarrangörerna reda på vilka barn som har störst behov av att komma iväg.

Viktigt med socialt ansvar
Christer Ericsson i Karlskrona tycker det är viktigt att barnkolonierna tar ett sådant socialt ansvar.

– Man ska ha möjlighet att komma ut till det här, att få en fristad och en semester att njuta av. Det kan vara att man inte har ekonomi tillräckligt att åka till ett annat ställe. Det finns många sociala aspekter som gör att det är viktigt att komma ut och träffa andra barn, säger han.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista