Fågeldöden kan ha spridit sig

Det finns misstankar om att fågeldöden har spridit sig till andra djurarter.

Den mystiska sjukan som forskarna ännu inte lyckats komma på vad den beror på tycks kunna smitta även andra djur än fåglar berättar miljöövervakaren Therese Asp.

Liknande symptom
Hon säger att inventerare har hittat djur som har liknande symtom som de fåglar som dött i fågeldöden haft.

– Det är klart att det är skrämmande och man vet inte riktigt vad det kan bero på. Om man hittar en död mink eller om man hittar en död fågel - är det samma slags förgiftning som har skett på båda arterna då? 

I Blekinge har problemen med den så kallade fågeldöden varit stora. Många fåglar har hittats med förlamningssymtom och forskarna vet alltså inte vad det beror på.

Andra djur kan ha smittats
Djur har samlats in sedan 2005 för att man ska kunna ta reda på vad fågeldöden beror på och det finns olika teorier.

Framför allt har man inventerat gråtrutar men det är även andra fåglar som drabbas. Det verkar alltså också som andra djur kan smittas av sjukdomen.

Trots allt har problemen med fågeldöden minskat hos gråtrutarna. Från en dödlighet på cirka tio procent 2005 till ungefär tre procent idag.

Therese Asp berättar att fågelintresserade och inventerare märker att det är något som inte stämmer.

Fortsätter inventera
– Skärgården har tystnat. Man märker klart av en betydligt mindre mängd fågel. Det är inte samma liv i skärgården som det varit tidigare, säger hon.

Tidigare har länsstyrelsen fått pengar från Statens veterinärmedicinska anstalt SVA för att inventera fågeldöden, men nu är det slut med det.

Men fågeldöden bekymrar fortfarande så därför kommer länsstyrelserna i Blekinge och Skåne tillsammans att fortsätta inventera fåglarna.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista