Regeringsförslag slår hårt mot BTH

Blekinge tekniska högskola kan drabbas hårt om regeringens förslag på att ta ut avgifter från utomeuropeiska studenter går igenom.

Det regeringen tittar på är om det går att införa ett avgiftssystem för utomeuropeiska studenter som studerar på svenska universitet.

Fel att ta ut avgift
BTH har en stor andel av de här studenterna och risken är att de väljer skolor i andra länder om studierna avgiftsbeläggs.

– Vi tycker att det är fel att ta ut en avgift av de utländska studenterna och förslaget riskerar om det blir verklighet att dränera Sverige på kompetens, säger BTH:s rektor Ursula Hass.

Förslaget, som håller på att tas fram, handlar om att en avgift kan bli verklighet från 2010.

Råder delade meningar
Från Blekinge tekniska högskola är man motståndare till förslaget och Ursula Hass menar att det finns ett mervärde att ha utländska studenter.

– Det finns många vinster inte minst när det handlar om utveckling och kompetens, säger hon.

Det råder delade meningar bland lärosätena i den här frågan och det tror Ursula Hass beror på att uppbyggnad och struktur mellan olika universitet och lärosäten skiljer sig åt.

– Det finns tydliga skillnader och vissa lärosäten har en annan uppbyggnad och elevstruktur än vad vi har, säger hon.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista