Rödebydramat

Socialen får kritik

Uppdaterad 14.07
Socialnämnden i Karlskrona gav inte den skottskadade 17-åringen hjälp trots upprepade chanser. Nu kritiserar länsstyrelsen socialnämnden för passivitet.

På onsdagen presenterade länsstyrelsen, som granskar socialnämndernas arbete, sin utredningen kring Rödebydramat.

Inte tillräckligt aktiv
Kritiken mot socialnämnden i Karlskrona handlar om att man inte agerat tillräckligt aktivt när det gäller den skottskadade 17-åringens behov av hjälp.

Kritiken gäller socialnämndens agerande före skottdramat. Den levde inte upp till socialtjänstlagens krav på alla punkter.

– I det här fallet tycker vi att det har varit så tydligt att den bedömning som socialtjänsten har gjort inte stämmer överens med lagstiftningen, säger socialdirektören Ann-Christine Petersson.

Inte tillräckligt aktiv
Både skolkuratorn och fältgruppen slog larm om pojkens sociala situation bara månader innan skotten i Rödeby då en 15-åringen dödades och 17-åringen skottskadades allvarligt.

Tidigare under våren 2007 begick pojken ett brott när han var på ett behandlingshem.

Trots det valde socialtjänsten att skriva ut pojken från hemmet och lägga ned utredningen.

– Det är en brist. Socialnämnden hade tre chanser att agera men valde att inte göra det, säger socialdirektör Ann-Christine Petersson på länsstyrelsen.

Socialnämnden var alltså inte tillräckligt aktiv i pojkens misstänkta brottslighet, problematiska familjerelationer och behov av stöd och hjälp, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Däremot får socialnämnden ingen kritik angående sitt agerande direkt efter skottdramat då en 50-årig man sköt ihjäl en 15-årig pojke och skottskadade 17-åringen.

Då agerade socialnämnden enligt länsstyrelsen helt korrekt.

Pojkarna kom tillsammans med ytterligare fyra tonårspojkar till familjens gård utanför Rödeby mitt i natten i oktober förra året.

Hanterade trakasserierna rätt
Familjen som bodde på den gård där de tragiska händelserna utspelade sig hade en längre tid innan händelsen känt sig trakasserade av ungdomar i trakten.

Men socialnämnden får ingen kritik i sitt agerande när det gäller trakasserierna mot Rödebyfamiljen.

Polisen och socialnämnden har tidigare utrett sitt eget agerande efter Rödebytragedin. Enligt de utredningarna begick varken polis eller socialnämnd några fel.

Kritiken var ingen överraskning
Länsstyrelsens kritik mot socialnämndens agerande efter dödsskjutningen i Rödeby var väntad. Det säger Karlskronas socialchef Göran Bohman.

– Det är ju saker vi skrev i vår rapport själva och som vi själva har varit fundersamma om, säger Göran Bohman.

Praktiskt innebär Länsstyrelsens rapport enligt Göran Bohman inte så mycket.

De fel som nu pekats ut, är enligt socialchefen redan åtgärdade.

Dyrköpt läxa inför framtiden
En viktig läxa som man tar med sig inför framtiden är den om hur viktigt det är att sätta in hjälpen i ett tidigt skede.

– Vi kan ju konstatera att samhället på olika sätt inte har uppfattat signalerna på rätt sätt, säger Göran Bohman.

Han säger också att var gång de missar ett sådant här ärende kan det hända tragedier och därför måste de alltid vara på tårna.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista