Även Blekinge drabbat av hedersvåld

Så kallat hedersrelaterat våld är långt ifrån något storstadsproblem utan förekommer även i Blekinge.

En undersökning som Sveriges Radio har gjort visar att samtliga socialtjänster i länet har stött på problemet med hedersrelaterat våld.

– Vi har väl inte så många akuta ärenden men vi ser att många flickor lever under förhållanden som inte är acceptabla, säger Åsa Jansson på socialtjänsten i Karlskrona.

Grupptryck bidragande faktor
Under de två senaste åren har Blekinges socialtjänster vid omkring femton fall medverkat till att gömma eller skydda någon som varit utsatt för hedersvåld.

Definitionen på hedersrelaterat våld är inte helt enkel men enligt Mellanösternvetaren Hanna Cinthio handlar det om grupptryck.

– Det är inte en person som utsätter en annan person för våld. Det är mer en grupp, eller en struktur, som utsätter en person för något, säger hon.

Få fall försvårar rutiner
Enligt länsstyrelsens socialdirektör Ann-Christine Petersson, som hjälper till med utbildningar inom området, är kunskaperna hos kommunerna i många fall bra.

Hon anser dock att det kan vara svårt att arbeta upp bra rutiner kring hedersrelaterat våld när det är så pass få ärenden per år.

– Om det händer ett ärende vart annat år, och så byts det personal, så finns det ingen rutin att ta sig an detta, säger Ann-Christine Petersson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista