Rödebydramat

Ungdomstjänst väntar Rödebygäng

För de fyra ungdomar som dömdes till ungdomstjänst för att ha trakasserat familjen i Rödeby väntar oavlönat arbete förutsatt att hovrätten inte ändrar domen.

Just ungdomstjänst är ett straff som blir allt vanligare i länet.

Domen om ungdomstjänst innebär att tingsrätten lämnar över pojkarna till socialförvaltningen som har i uppgift att verkställa straffet.

De fyra pojkarna som dömdes till hemfridsbrott har däremot överklagat domen, vilket betyder att hovrätten kan komma att ändra domen och även straffet.

Allt vanligare påföljd
Antalet ungdomar som döms till ungdomstjänst i Karlskrona blir däremot allt fler.

Under förra året fick socialförvaltningen ta emot tolv fall medan myndigheten i år redan hunnit förbi det med 15 fall.

Lennart Nilsson som tar emot ungdomarna tycker däremot att ungdomstjänst är en bra påföljd.

– Då får den unga ta ansvar, komma i tid, sköta ett arbete och även komma i kontakt med andra vuxna på arbetet, säger han.

Längre tid i brottsregistret
Vanliga arbetsuppgifter för den som döms till ungdomtjänst är till exempel att hjälpa en vaktmästare eller jobba på ett servicehem.

Viktigt är att arbetet utförs på ledig tid så att det blir kännbart. För de fyra ungdomarna i Rödebyfallet handlar det om arbete i 20 till 25 timmar vardera.

För ungdomstjänsten följer också tio år i polisens brottsregister, till skillnad från fem år om ungdomarna istället hade dömts till böter.

Bättre än böter trots nackdelar
Eftersom allt fler arbetsgivare begär utdrag ur registret kan förekomsten i registret vara kännbart en lång tid.

Socialtjänstens Lennart Nilsson ser att det kan vara en nackdel med ungdomstjänst utifrån det. Men han tycker ändå att ungdomstjänst är bättre än böter då han tror att det ofta kan vara föräldrarna som betalar böterna.

Framförallt vänder sig ungdomstjänsten till de brottslingar som är under 18 år.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista