Dålig brandsäkerhet i Blekinge

Bristen på personal gör att kommunerna har svårt att hinna med sina kontroller av brandskyddet visar siffror från räddningstjänsten.

Blekinges kommuner har svårt att hinna med sina brandskyddskontroller. I till exempel Karlshamn hann kommunen förra året endast med sex av tio kontroller.

– Vi ligger drygt 30-40 procent efter på grund av personalbristen, säger Lars Strandberg som är skorstensfejarmästare och ansvarar för kontrollerna i Karlshamn.

Sedan den nya lagen om brandskyddskontroller började gälla för dryga två år sedan har många sotningsdistrikt haft svårt att hinna med.

Saknas utbildad personal
I Blekinge är det bara Sölvesborgs kommun som han genomföra samtliga kontroller under förra året.

Och bristen på utbildad personal som kan genomföra arbetet verkar vara en vanlig förklaring till varför det ser ut som det gör.

Men den förklaringen köper inte Mats Berglund som är chef för Räddningstjänsten i västra Blekinge.

– Visst det är en brist på utbildade tekniker, men som jag ser det är det ett arbetsgivarproblem och man är skyldig att rätta till den bristen, säger han.

Ska se över läget
Hur allvarligt det är att kontrollerna inte hinns med har Mats Berglund svårt att avgöra, men enligt honom hittas ibland allvarliga brister så visst behöver arbetet genomföras.

För att se till att det blir gjort planerar Räddningstjänsten att vidta åtgärder gentemot sotningsdistrikten i västra Blekinge.

– Vi ska göra en revision över sotningsverksamheten i våra distrikt, säger Mats Berglund.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista