Vattennivån i länet är oroväckande låg

Blekinge är ett av de två torraste ställena i hela landet just nu och grundvattennivåerna ligger mycket under det normala.

Det är i Blekinge och i området mellan Vänern och Vättern som grundvattennivåerna är mycket under det normala, enligt Statens geologiska institut.

Det finns anledning till oro enligt Anders Thurén på miljöenheten på länsstyrelsen i Blekinge. Och det är inte bara risken för att vattnet tar slut som oroar.

– Vad man är mest rädd för med grundvattnet är saltvatteninträning. De områden som ligger närmast kusten och havet är mest känsliga, säger han.

I Sölvesborg och Ronneby är det bevattningsförbud och det innebär bland annat att det är förbjudet att vattna med slang eller fylla pooler.

Det är kommunerna som tar beslut om bevattningsförbud. Anders Thyrén tror att det i framtiden behövs ett bättre system för att ta beslut om när det ska vara bevattningsförbud.

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista