Karlskrona har inte råd att utbilda lärare

Kommunens dåliga ekonomi hindrar gymnasie- och vuxenlärare i Karlskrona att vidareutbilda sig i Lärarlyftet.

Anledningen till att lärarna inte får möjlighet till att delta i Lärarlyftet är utbildningsförvaltningens dåliga ekonomi.

Linda Ekström är lokalombud på lärarnas riksförbund och tycker det synd att utbildningsnämnen inte erbjuder den möjligheten.

– Det finns ett stort intresse bland våra medlemmar att delta i Lärarlyftet. Och sedan tycker jag också att det är synd med tanke på att vi har haft en eftersatt kompetensutveckling, säger hon.

Satsas för lite på kompetensen
Linda Ekström tycker inte det satsats tillräckligt mycket på kompetensutveckling under tidigare år och därför tycker hon det är synd att man inte utnyttjar den här möjligheten att göra det nu.

I alla länets kommuner erbjuds lärare att delta i utbildningsprojektet Lärarlyftet.

Projektet är en satsning från regeringen där lärare kan plugga högskolepoäng för att bli bättre inom sina ämnesområden.

De som undervisar barn och särskoleklasser i Kalrskrona kommun kan söka till lärarlyftet via barn och ungdomsförvaltningen.

Dålig ekomoni sätter käppar i hjulen
Men gymnasie- och vuxenlärare erbjuds inte den möjligheten av utbildningsförvaltningen som är ansvariga för dem.

Anledningen är den dåliga ekonomin, enligt vice ordförande i utbildnigsnämden Sofia Bothorp (mp). Hon menar att utbildning är viktigt men att alternativet är att sparka lärare.

– Det är en avvägningsfråga och ska jag utbilda de lärare jag har eller ska jag helt enkelt göra mig av med dem. Då är svaret ganska lätt. Just nu måste vi behålla de lärare vi har, säger Sophia Bothorp (mp).

”Många går snart i pension”
Vidareutbildning har alltså prioriterats bort för gymnasie- och vuxenlärarna, något som Linda Ekström, som själv också jobbar i gymnasieskolan är kritisk till.

Hon menar att kompetensutveckling är viktigt när skolan och samhället förändras.

Förvaltningschefen Göran Palmér tycker det är beklagligt att man inte kan erbjuda Lärarlyftet, men hänvisar också till den ansträngda ekonomin.

Han säger också att andelen äldre lärare är stor och att det därför inte är lika stort behov av lärarlyftet, eftersom de gamla lärarna går i pension och ersätts av yngre lärare.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista