Fler sjätteklassare på högstadiet

Allt fler Blekingeelever börjar i högstadiet redan i sjätte klass men i Ronneby går skolan emot strömmen och vill ha kvar sjätteklassarna på mellanstadiet.

Allt fler av länets elever kommer att börja i högstadiet redan i sjätte klass.

Det blir resultatet när Blekingekommunerna överger den traditionella skolorganisationen med låg-, mellan- och högstadium.

Viktigt med samma lärare
Ronneby kommun går däremot emot strömmen då man behåller den gamla indelningen.

Inger Hjort som är utvecklingssamordnare vid utbildningsenheten i Ronneby tycker att det är viktigt att eleverna ska ha samma lärare i femman och sexan.

– Lägger man brytet till högstadiet mellan femman och sexan och tänker på de nationella proven i femman och betygsättningen i sexan så hänger det inte ihop för min del, säger hon.

Lokalerna också en aspekt
Förutom kopplingen mellan de nationella proven i årskurs fem och betyg i årskurs sex har Ronneby har ytterligare skäl till att behålla den gamla klassindelningen inom skolan.

Ett är att Ronnebys många småskolor med låg- och mellanstadium skulle få för få elever om årskurs sex flyttade in på högstadiet.

Samtidigt skulle högstadieskolorna enligt Inger Hjort bli för stora.

Bättre möjligheter med fyra år
Men meningarna går isär om vilken skolorganisation som är bäst.

I Sölvesborg ska samtliga sjätteklassare i kommunens innerkärna börja vid kommunens högstadieskola Bokelundskolan till hösten.

Bo Nilsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen berättar vilka fördelar han ser med att flytta sjätteklassarna till högstadiet.

– Då får man fyra års sammanhängande möjlighet med samma lärare och bättre resurser och lokaler, säger han.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".