Södra gör diesel av tallolja

Skogskoncernen Södra satsar 50 miljoner kronor på att framställa diesel av tallolja. Satsningen är ett led i att ta tillvara alla delar från träden.

Södra, statliga Sveaskog och oljebolaget Preem köper tillsammans 60 procent av aktierna i företaget Sunpine.

Sunpine investerar i sin tur 250 miljoner kronor i dieselanläggningen, som ligger Piteå.

Detta är första gången i världen det startar upp en produktion med diesel i en industriell skala.

– Det finns ett stort intresse och ett stort behov av vad vi ska driva våra fordon med i framtiden och här finns det en råvara som är en biprodukt av massabruk och den kan vi utveckla till det här bränslet, säger Södras informationschef Per Braconier.

Piteåfabrikens produktion är det första ledet för tillverkning av talldiesel. Den får en kapacitet på 100 000 kubikmeter om året.

Preem står sedan för raffinering av oljan till dieselbränsle i sin anläggning i Göteborg.

– Syftet med investeringen är att öka andelen förnybara komponenter i den diesel vi levererar, förklarar Preems presschef Thomas Ögren till Dagens Industri.

Entreprenören Lars Stigsson startade Sunpine 2004 som ett dotterbolag till det egna företaget Kiram. Avsikten med Sunpine var just att göra biodiesel av tallolja.

Fördelen med biodieseln från tallolja är att den kan användas av dagsens dieselbilar.

– Det här är andra generationens biodiesel efter viss raffinering i de befintilga dieselfordonen som finns. Man behöver alltså inte utveckla särkskilda motor för att kunna använda bränslet, förklarar Per Braconier.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista