Förbjuden läkarrock bärs i protest

Trots att den gamla läkarrocken av hygienskäl är förbjuden sedan två månader tillbaka så syns den fortfarande i Blekingesjukhusets korridorer.

Sjukhusledningen på Blekingesjukhuset saknar fortfarande ett 50-tal läkarrockar som bärs i tyst protest.

Gamla rocken patientsäkrare
Det menar Ingemar Boström, som är ordförande för sjukhusläkarnas förening. Han tror att rocken är till stor hjälp för både personal och patienter.

– När alla är klädda likadant förväxlas all personal med varandra. Man kan lika gärna vara läkare som sjuksköterska eller någonting annat, säger Ingemar Boström.

Ingemar Boström menar att läkarrocken var bra för patiensäkerheten. Tidigare kunde ingen ta miste på vem som var doktor, sjuksköterska eller undersköterska, menar han.

Lättare att sterilisera armar
Men sedan två månader tillbaka ska alla se likadana ut och bära en bussarong, alltså en kortärmad skjorta med v-ringad hals.

Orsaken till sjukhusets nya klädkod är kort och gott hygien. Med en bussarong är det lättare att tvätta och sterilisera armarna. 

På så sätt kan inga bakterier eller virus ta sig vidare till patienten i nästa sjukhussäng genom att åka snålskjuts på läkarrockens långa ärmar.

Sjukhusdirektör står fast
Sjukhusdirektören Gilda Johansson har bett cheferna på sjukhusets avdelningar att anstränga sig för att samla in rockarna.

Argumentet om att den gamla läkarrocken skulle vara bra för patientsäkerheten köper hon inte.

– Man kan ju faktiskt tala om att man är läkare eller inte. Som patientanhöring kan man faktiskt fråga och är man läkare presenterar man sig väl som det också, säger Gilda Johansson.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista