58-åring frias från våldtäkt

En 58-årig man från Karlskrona slipper två års fängelse för våldtäkt, misshandel och olaga hot.

Under fredagen friade hovrätten mannen som i tingsrätten dömdes för våldtäkt.

Däremot fälldes han återigen för misshandel och olaga hot men hovrätten mildrade straffet och dömde honom istället till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Förutom mildrat straff sänkte hovrätten även skadeståndet till den kvinna som blivit misshandlad och hotad av mannen från 90 000 kronor till 10 000 kronor.

Det var i april i år som den 58-årige mannen dömdes till två års fängelse för våldtäkt, misshandel och olaga hot. Brotten ska mannen ha begått mot en kvinnlig bekant under tre dagar i mars i år.

Enligt uppgifter från kvinnan ska 58-åringen ha tagit sig in i hennes lägenhet utan hennes tillstånd.

Kvinnan har uppgett att mannen varit påverkad och att han varit hotfull. I både tingsrätten och hovrätten berättade hon hur mannen greppat hennes armar, tryckt henne bakåt för att sedan pressa isär hennes ben och därefter våldta henne.

Trots att kvinnan blev både misshandlad och våldtagen dröjde det flera dagar innan hon vågade polisanmäla mannen.

Skälet har hon uppett vara att hon inte skulle orka med ytterligare en rättegång mot mannen då han tidigare dömts för att ha misshandlat henne.

I tingsrätten vägde kvinnans berättelse tungt. Även hovrätten anser att kvinnans berättelse är trovärdig och den stämmer överens med dom skador hon fått på kroppen och som dokumenterats av läkare.

Skälen till att hovrätten ogillar våldtäktsåtalet mot mannen är flera.

Dels ändrade kvinnan sin berättelse på några punkter under hovrättsförhandlingen, det saknades teknisk bevisning dessutom stod ord mot ord då mannen nekade till brottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".