Kritiseras för att de inte gynnar miljömedvetna

Intresseorganisationen Miljöfordon Syd är kritisk till att regeringen inte ger bidrag till de som gör om bensinbilar till mer miljövänliga alternativ.

I takt med att bensinpriset når nya rekordnivåer och gapet till etanolpriset blir allt större lockas allt fler bort från bensinberoendet till sin bil.

Från 1 juli blir det tillåtet att göra om en bensindriven bil till att kunna köras på mer miljövänliga bränslen. Men några bidrag från regeringen finns inte att vänta.

Men trots att det inte blir något bidrag, tycker Gunborg Höglund att det kan vara intressant att bygga om bilen.

--Bensinen gör ju inte annat än går upp så det är ju något man får tänka på, säger hon.

I bästa fall kan det räcka med att läsa in ett nytt datorprogram för att byta drivmedelsform och då kan det kosta knappt 10 000 kronor att få sin bil miljöklassad.
Måste bilen däremot byggas om kan det kosta drygt 15 000 kronor.

Den som gjort en av Vägverket godkänd konvertering får sin bil klassad som miljöbil och kan då räkna med samma förmåner som nya miljöbilar med ett viktigt undantag.

Ombyggda miljöbilar får inte ta del av statens miljöbilsbonus på 10.000 kronor per bil vilket kan avskräcka många säger Jonas Lööf vid Miljöfordon syd.

Bilägare i Blekinge län har dock bättre förutsättningar än i andra delar av landet då man här kan ansöka om bidrag till byteskostanden från Miljöfordon Syd.

Janne Rindstig
janne.rindstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".