Utsatta barn i länet måste synliggöras

Länsstyrelsen kräver att kommunerna tar reda på vilka och hur många barn som lever med begåvningshandikappade föräldrar i länet.

Att veta hur många barn som lever med begåvningshandikappade föräldrar är en förutsättning för att kunna ge dem rätt stöd.

Växer upp utan stimuli
Det anser Lars-Olof Strågefors, socialkonsulent med ansvar för handikappfrågor.

– Barn som inte får rätt stöd riskerar att växa upp utan tillräcklig intellektuell och känslomässig stimulans, säger han.

Orsakerna till att barnen till begåvningshandikappade föräldrar glömts bort är flera.

Lars-Olof Strågefors menar att det är en känslig grupp att prata om. En annan är att barnen hamnar i skuggan av föräldrarnas behov.

– Föräldrarna har ett tydligt behov och om barnet inte visar symptom själv så ser man kanske inte barnet så tydligt som man borde, säger han.

Utredning visar på brister
Karlskrona kommun har gjort en kartläggning av en annan grupp utsatta, barnen till föräldrar med missbruksproblem.

Den undersökningen visade att att det fanns 111 barn som levede med missbrukande föräldrar. Av dem kände samhället endast till 28.

Pernilla Lindgren, socialkonsulent med ansvar för barn- och familjefrågor vid länsstyrelsen, tror att en kartläggning av barnen till de förståndshandikappade föräldrarna skulle visa på ett liknande resultat.

– Ser man inte barnen med begåvningshandikappade föräldrar, och inte pratar om dem, så blir barnen ännu mer osynliga, säger hon.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".