Information ska få yrkesfiskare att anmäla

Regeringen vill sätta yrkesfiskarna vid skolbänken eftersom fiskarna kan alldeles för lite om de senapsgasbomber som fastnar i trålarna på Östersjön.

– Vi ska ge information till fiskarna så att de vet hur de ska hantera det här, säger Hannes Borg som är politisk sekreterare på miljödepartementet.

– Uppdragen vi har gjort visar att alla yrkesfiskare inte har kunskaperna, säger han. 

Fått skarp kritik från Kustbevakningen
På torsdagen anklagades yrkesfiskarna av kustbevakningen för att strunta i att anmäla när senapsgas eller andra stridsmedel från andra världskrigets slut fastnar i deras nät.

Enligt Kustbevakningen kastas fynden tillbaka i sjön av fiskarna istället för att de slår larm till myndigheterna så att fynden kan tas om hand och förstöras.

– Från regeringens sida är problemet känt sedan tidigare, men vi har inte nått fram med informationen, säger Hannes Borg.

Hög kostnad att sanera båten
Regeringens förklaring till att yrkesfiskarna struntar i att slå larm är att det kostar hundratusentals kronor i produktionsbortfall varje gång en båt måste saneras.

Fiskarna vill ha kompensation från staten. Men om regeringen kommer att gå med på det är enligt Hannes Borg för tidigt att säga.

– Det får vi låta någon kompetent myndighet titta på, säger han.

Läs också:

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se