Länsstyrelsen kontrollerar hälsokost

Nu ska länsstyrelsen börja kontrollera hur handeln med olagliga växter och djur ser ut i länet.

Fram till nu har det inte funnits någon reglerad kontroll av handeln med djur och växter som ska skyddas enligt en internationell konvention.

Konventionen heter CITES och står för ”the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora”.

Länsstyrelsen ska kontrollera
Nu har en projektgrupp tagit fram material för hur länsstyrelsen ska arbeta vid kontrollerna. Mats Forslund på Traffic Världsnaturfonden har varit med att ta fram materialet.

– Ofta finns de här arterna i en begränsad omfattning och börjar man plocka ut olika arter får det en dirkekt följd på ekosystemet, säger han.

Länsstyrelsen ska kunna göra oanmälda kontroller i helt vanliga hälsokostaffärer eller där man säljer alternativ medicin.

Skyddsvärda arter
Arter som enligt den internationella konventionen CITES måste skyddas är bland annat myskhjort, saigaantilop, tiger, leopard, noshörning, björn, sjöhäst, äkta ginsengrot, hoodia och en viss sort av aloe.

De kan finnas både som bitar av ben, horn eller rötter i våra alternativa mediciner, i plåster, piller eller salvor.

Detta är enligt Mats Forslund viktigt att veta då man även som konsument begår något olaglig genom att köpa den alternativa medicinen.

– Ja det gör man faktiskt det är precis likställt, både den som säljer och köper kan få exakt samma straff, säger han.

Dåliga kunskaper
I Uppsalatrakten har olagliga växter och djur påträffats i vanliga hälsokostaffärer sedan kontrollerna börjat där.

Mats Forslund anser att kunskapen är låg bland de som säljer alternativa mediciner.

– Jag tror att man har en viss aning om det inom branchen men jag tror att man kanske inte har tänkt på mycket på det, säger han.

Karin Norberg
karin.norberg@sr.se