Flytta eller isolera - svårt val för husägare

Hälften av de 30 familjer i Hasselstad och Bredåkra som störs mest av bullret från Jas-planen på F 17 har ännu inte bestämt sig för om de ska flytta eller bo kvar.
Inom två månader måste de ta ställning till om de ska sälja sina hus till Fortifikationsverket och flytta därifrån eller bo kvar och bullerisolera husen. Svårt beslut Bengt Johannesson som bott tillsammans med sin fru Elsa i Bredåkra i 46 år har ännu inte fattat det avgörande beslutet. -Förmodligen blir det så att vi säljer huset och flyttar. Om de river grannhusen och vi blir ensamma, har vi strängt taget bara kyrkogården till granne, och det är ju inte så där jädra trevligt, säger Bengt Johannesson. Husen bullerisoleras Tio familjer i Bredåkra och Hasselstad har bestämt sig för att bo kvar. Deras hus ska bullerisoleras vilket innebär att de får nytt tak, ny fasad och nya fönster innan årsskiftet. Fem familjer har bestämt sig för att sälja sina hus. Det är Fortifikationsverket som löser in villorna som ska rivas i slutet av nästa år. Under de närmaste åren ska F 17 öka trafiken med JAS rejält. Och Bengt Johannesson ser mörkt på Bredåkras framtid. -Det blir nog som det var från början. Det blir nog en grusgrop av alltihop, säger Bengt Johannesson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".