Tufft för länets veterinärer

Situationen på veterinärstationerna i länet är just nu ansträngd, då färre veterinärer ska ta hand om fler sjuka djur.

Fler djur som behöver vård i kombination med personalbrist har lett till en stor arbetsbörda för de veterinärer som är i tjänst.

– Sommaren är en period då vi märker av en ökad belastning, säger Ylva Lindén, chef för veterinärstationen i Karlshamn.

Somliga veterinärer har stängt
Avtalet med staten medför att vissa veterinärstationer i länet måste ha öppet varje dag och även kunna erbjuda akutvård åt sjuka djur.

Under sommaren när andra veterinärkliniker som inte har denna skyldighet stänger för semester så ökar trycket mot de veterinärer som är i tjänst i Blekinge.

– Vi har beredskap dygnet runt och ska kunna erbjuda akut vård, säger Ylva Lindén.

En tuff uppgift
På veterinärstationen i Karlshamn arbetar den här sommaren fyra veterinärer och de ska ta hand om sjuka djur från västra Blekinge och bort till trakterna kring Ronneby.

– Det är en tuff uppgift, men hittills har vi klarat det bra under den här sommaren, säger Ylva Lindén.

Tidigare somrar har det varit en extrem belastning på veterinärstationerna.

Bättre än tidigare år
Denna sommar har man fortfarande stor arbetsbörda i östra Blekinge, men i Karlshamn har man inför den här sommaren genom goda förberedelser och planering klarat av den ökade arbetsbelastning med ordinarie personalstyrka.

– Det förekommer ju perioder med extremt hög arbetsbelastning, men vi har klarar oss bättre så här långt än tidigare somrar, säger Ylva Lindén.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista