Lukten i Karlshamn kan bli regeringssak

Något måste göras för att förbättra lukten i Karlshamn det anser politikerna i Karlshamn som är beredda att gå till regeringen med problemet.

Alla partier i den styrande koalitionen i Karlshamn anser att de måste agera för att förbättra lukten i staden.

Som vi berättade i morse säger flera besökare på Östersjöfestivalen att de inte kan tänka sig att flytta till Karlshamn på grund av lukten de känner där.

Lars Jeppsson från kristdemokraterna tycker det är så allvarligt att han är beredd att gå så långt som till regeringen för att komma till rätta med problemen.

Fler lösningar
Ledningen på Aarhus Karlshamn säger att de också vill förbättra lukten i Karlshamn och att de ska titta på fler tekniska lösningar för att lukten ska bli bättre.

Folkpartisten Rolf Tholen tycker dock att Aarhus Karlshamns åtgärder är otillräckliga och för Sven-Åke Svensson, socialdemokratiskt kommunalråd i Karlshamn, är målet att det inte ska lukta alls. Något som Bo Svensson på AAK tror kan bli svårt.

– Vi kan inte säga att det inte kommer att lukta men vi ska minimera det så mycket vi kan, säger han.

Kommer inte från Aarhus
Men trots att Bo Svensson inte kan garantera ett helt luktfritt Karlshamn så anser han att den lukt som flera besökare på Östersjöfestivalen igår talade om, inte kommer från Aarhus Karlshamn.

– De senaste veckorna står den aktuella fabriken som har stått för de här störningarna stilla, och då måste det ju också finnas andra källor för störande lukt, säger han.

Igår var det flera personer i Karlshamn som kommenterade lukten de kände. Linn Gidlund på tillfälligt besök i Karlshamn mådde illa av den. Gustav Landbäcker beskrev lukten som bränd majs och Maria Kromnow beskrev lukten såhär.

– Det luktar Karlshamn liksom, när man kommer hit så känner man att nu är man i Karlshamn, säger hon.

Och trots festivalbesökarnas beskrivning av lukten tror inte Bo Svensson att den kan komma ifrån någon annan del av Aarhus Karlshamn heller.

– Vi har genomfört ett omfattande arbete på samtliga enheter så vi vet väldigt väl varifrån vi har haft de här problemen, säger han.

Karin Norberg
karin.norberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista