Studsmattor förstörs i solsken

Den som har en studsmatta stående i trädgården bör vara uppmärksam på att slitage kan göra den mindre säker. Det säger Kerstin Jönsson som jobbar med produktsäkerhet på Konsumentverket.


Speciellt uppmärksam ska man vara om det var några år sedan mattan köptes. 

Om studsmattan utsätts för direkt solsken slits plasten och vissa delar kan behöva bytas. Den som har en studsmatta ska därför kontrollera den noggrant innan den används. 

Livslängd på mellan fem och tio år
– Plast utmattas ofta av Uv-strålar men hur mycket beror på plastens kvalitet. Det här är någonting man ska tänka på, säger Kerstin Jönsson.

Studsmattor för hemmabruk har blivit mycket populära den senaste tiden men trots att de är byggda för utomhusbruk slits de av väder och vind.

– En matta kan ha en livslängd på mellan fem och tio år beroende på hur den sköts, säger Pierre Robért i Karlshamn som säljer studsmattor. 

Plocka in studsmattan på vintern
Enligt honom gäller det bland annat att ta in mattan på vintern.

– Vissa nöjer sig med att ta in själva mattan och låter ramen stå ute men vi rekommenderar att man tar in alltihop, säger han.

Daniel Thörnblad
daniel.thörnblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista