Kommunalkonflikten slår mot de egna

Timvikarierna riskerar att stå utan både jobb och lön om Kommunals varslade nyanställningsstopp träder i kraft i kommuner och landsting under natten till onsdag.
Magnus Pettersson som är ordförande i Kommunal i Blekinge, säjer att han är medveten om att timvikarierna kommer i kläm om strejken bryter ut. Gynnas i längden Magnus Pettersson menar att det ju handlar om timvikariernas framtida löner. De kommer att gynnas framöver, när de får fast jobb. Bevis Nyanställningsstoppet innebär att inga vikarier får ringas in, och en timvikarie måste bevisa att hon eller han skulle ha jobbat under konflikten för att få någon konfliktersättning. Enligt Magnus Pettersson kan vikarierna bevisa det genom att visa sina lönelistor från föregående månader. Då står det klart att den anställde kontinueligt arbetat och även skulle fortsätta arbeta då den eventuella konflikten bryter ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".