Svårstoppad sjukdom dödar länets askar

Askskottsjukan har kommit till Blekinge och länets askar dör och skogsägare och skogsvårdare kan bara stå och se på, berättar Frida Jonsson som är skogsvårdskonsulent.

Askskottssjukan upptäcktes i Sverige för ett par år sen och nu har den spritt sig över hela södra Sverige och Blekinge är inget undantag.

Skogsvårdskonsulenten Frida Jonsson säger att det inte alls ser bra ut och berättar att smittan är utbredd över hela Blekinge.

Däremot går det inte att säga hur stor del av askarna det kan röra sig om, men om oturen är framme kan det bli som i Litauen och Polen där 80 procent av askträden drabbats.

I Sverige upptäcktes den första angripna asken på Öland 2002 och nu har sjukdomen spritt sig över hela södra Sverige.

Askskottsjukan dödar träden långsamt. Det börjar med att årsskotten inte slår ut som de ska på våren, sen börjar trädkronorna dö och till slut hela trädet.

Det har visat sig vara en svamp som angriper träden och eftersom sjukdomen spridit sig så snabbt tror forskarna att svampens sporer är luftburna eller sprids med insekter och det innebär att smittan inte kan stoppas.

Rebecca Berndes
rebecca.berndes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista