Nu börjar sommarens rötmånad

På tisdagen inleds rötmånaden. Den period på året då maten är som mest känslig för bakterier.

Förr innan kylskåpen fanns var det under denna period vanligt att människor blev matförgiftade. I dagens Sverige är det inte lika vanligt.

Eva-Marie Lundgren som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Ronneby säger att även om det finns kylskåp i dag ska man vara extra försiktig med maten.

– Både fukt och hög temperatur är mumma för matförgiftningsbakterierna, säger Eva-Marie Lundgren.

Hon säger att det är viktigt att mat som ska vara kall hålls kall och att varm mat ska värmas till en temperaturer över 60 grader.

– Håll ner temperaturen eller håll upp temperaturen på maten, säger Eva-Marie Lundgren.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista