Blekingeåklagare snabbast

Rättsapparaten i Blekinge är snabbast i hela Sverige.

Statisitik från åklagarmyndigheten visar att Blekinge är i ledningen.

Tillsammans når polisen och åklagarna det bästa resultatet när det gäller hur lång tid det tar mellan en polisanmälan och beslut om åtal.

– Det betyder att vi återigen är riksledande. Det är väldigt roligt men man måste tänka på arbetsmiljön så att man inte kör för hårt med åklagarna, säger chefsåklagare Tommy Clevenhult.

Snabbare än övriga landet
Från det att ett brott polisanmälts till att en åklagare fattar beslut om det blir åtal eller inte går det snabbt i Blekinge. Iallafall om man jämför med resten av landet.

I Blekinge tar det i snitt strax över 60 dagar medan det på vissa ställen i landet tar mer än tre gånger så lång tid.

Målet som polisen och åklagarmyndigheten själva satt upp är 90 dagar så det klarar Blekinge med råge.

Chefsåklagare Tommy Clevenhult menar att det är viktigt att det går snabbt för att folk ska ha en tilltro till rättsapparaten.

Samarbete ett framgångsrecept
Samtidigt säger han att man måste tänka på arbetsmiljön eftersom de åtta åklagarna på Sveriges minsta åklagarkammare har väldigt mycket att göra.

Framgångsreceptet enligt Tommy Clevenhult är det goda samarbetet mellan polis och åklagare.

– Vi samverkar fullt ut och vi har en ny grupp som har visat enastående resultat när det gäller kvinnovåld och sexualbrott mot barn och kvinnor. Där låg vi taskigt till innan men vi når snart toppen där också, säger chefsåklagare Tommy Clevenhult.

 Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista