Bäst i landet på äldrevård

Alla äldre ska bli bemötta efter sina behov och ingen ska få sämre vård på grund av sitt kön. Äldreförvaltningens plan för att lyckas med det här i Karlskrona är en av de bästa i landet.

Äldreförvaltningens plan för att ingen ska få sämre vård på grund av sitt kön i Karlskrona är en av de bästa i landet. Det visar en ny granskning av länsstyrelserna.

– Vilket kön man tillhör, vilken sexuell läggning man har så är det ointressant i perspektivet bra äldreomsorg, säger Per Jonsson är chef på äldreförvaltningen i Karlskrona.

Nu ska äldreomsorgen i Karlskrona enligt sin jämställdhetsplan börja mäta hur det faktiskt ser ut ute i verksamheten, något som länsstyrelserna alltså anser är positivt.

Per Jonsson menar också att de kan vara så att en äldre auktoritär man kan få bättre vård än en äldre mjukare kvinna som inte ställer så höga krav men som ändå har samma behov.

- Det är nog inte helt omöjligt, säger han.

Det är också det som jämställdhetsplanen som äldreförvaltningen har, ska motverka.

Det är de som själva jobbar inom äldrevården i Karlskrona, till exempel undersköterskor och administrativa chefer som lyft frågan om att äldre måste bli bemötta utifrån sina individuella behov i stället för vilket kön de har.

Personalchef Susanne Nordin menar dock att det kan vara svårt att värdera vårdtagarens individuella behov.

– Vi har säkert jättemycket att jobba med det, både ur ett kompetensperspektiv och kunskapen om åldrandet, säger hon.

Per Jonsson anser att jämställdhetsplanen är bra även om den inte används exakt varje dag.

- Men den finns där och det går att hämta den och läsa den, och det är gott nog, säger han.

Karin Norberg
karin.norberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista