Torkan slår hårt mot årets skörd

Den torra sommaren slår hårt mot länets bönder. Enligt lantbrukaren Peter Hansson i Ramdala utanför Karlskrona så är sådden så pass dålig på vissa håll i Blekinge att den knappt är värd att skörda.

– På många ställen jag sett där jag kört omkring är det inte ens tröskvärt. Har det inte torkat så har gässen tagit det som finns kvar, säger Peter Hansson som också är ordförande i Lantbrukarnas riksförbund i Karlskrona.

Det har varit två tuffa år för länets bönder. Förra sommmaren regnade vårsådden bort och denna sommar har den alltså torkat och blivit fågelmat.

Peter Hansson berättar att det sedan mitten av maj kommit 30 milimeter regn, han hade helst sett att det kommit uppemot 100 milimeter regn.

För att rädda årets andra skörd av djurfoder, så kallad vall, vill Peter Hansson att det nu ska börja regna.

– Vallen är ju precis nedbränd. Vi hade en relativt hyfsat förstaskörd medan andra skörden är obefintlig, säger han.

Om några veckor är det dags för Peter Hansson att skörda det som är kvar av vårsådden och han berättar att det framför allt är korn och havre som som haft svårt att klara torkan.

Men det finns en gröda som klarat sig bättre och det är rapsen.

– Höstrapsen ser rätt så fint ut överlag, säger Peter Hansson.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista