Två tänkbara platser för nytt bibliotek

Det finns inga pengar till ett nytt stadsbibliotek i Karlskrona, det har de ansvariga politikerna sagt, men trots det har har en projektgrupp ändå plockat fram två förslag på platser för ett nytt bibliotek.

Två tänkbara platser för ett nytt stadsbibliotek i Karlskrona har plockats ut, vid Kungsplan eller på Pottholmen.

Men några pengar till att bygga ett nytt bibliotek finns inte just nu, enligt kommunledningen.

– Vi är medvetna om den ekonomiska situationen, men det finns en politisk vilja att genomföra det här och vi ska nu lämna in kostnadsberäkningar till kommunstyrelsen för behandling i höst, säger Jan Lennartsson, ordförande i styrgruppen för ett nytt stadsbibliotek i Karlskrona.

Planeringsarbetet pågår fortfarande för ett nytt stadsbibliotek i Karlskrona och något synbart tecken på att kommuninvånarna ska kunna låna böcker någon annanstans än den plats man gjort det på under snart 50 år, i nuvarande bibliotekslokalerna vid foten av stortorget, finns ännu inte.

– Om man tittar på andra kommuner så är det en lång process, en lång startsträcka, innan man kommer framåt. Jag tycker dock att vi jobbar på bra inom styrgruppen och jag är förhoppningsfull och tror på att vi kommer att få ett nytt stadsbibliotek, säger Inger Persson, bibliotekschef i Karlskrona.

Två platser är alltså utsedda, Pottholmen och Kungsplan, men när det första spadtaget kan tas är man inom styrgruppen osäker på.

– Jag kan inte säga när ett nytt bibliotek kan börja att byggas, men jag hoppas att det blir relativt snart, säger Jan Lennartsson.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista